Aug
Ghid pentru nacele ridicatoare. Riscul de cadere de la inaltime.
Platformele pentru lucru la inaltime sunt destinate pentru a asigura acces facil, temporar si sigur la inaltime – fiind optiunea cea mai buna atunci cand lucrarile sunt planificate si conduse atent. Lucrul la inaltime ramane insa o activitate cu riscuri majore chiar daca accidentarile pot fi evitate daca se folosesc echipamente adecvate pentru lucru la inaltime. Printr-o planificare riguroasa in baza unor evaluari de risc si sub o supraveghere corespunzatoare, nacele ridicatoare pot fi echipamente sigure destinate lucrarilor la inaltime.
Amintim mai jos cateva cauze care conduc frecvent la caderi de la inaltime precum si niste masuri de precautie, masuri de care daca se tine cont, riscul de cadere este redus considerabil:
1. Comportamentul operatorului
Comportamentul deserventului de nacela, atunci cand acesta exploateaza utilajul poate contribui semnificativ la caderea din cusca. Un risca major de cadere apare atunci cand muncitorul se intinde peste balustrada sau atunci cand se catara pe profilele metalice care alcatuiesc cosul, sau atunci cand acesta ignora parametrii tehnici specifici utilajului. Pentru a descuraja astfel de incindente, managerii firmelor care folosesc nacele ridicatoare trebuie sa se asigure ca deserventii sunt foarte bine instruiti, precum si ca pentru lucrarea in desfasurare este selectat utilajul cel mai potrivit. Alta masura de siguranta este supervizarea lucrarilor care se efectueaza de la inaltime, supervizare care trebuie efectuata de catre o persoana cu expertiza corecta.
2. Iesirea din cosul nacelei ridicatoare la inaltime
Pentru a evita caderea de la inaltime atunci cand se utilizeaza nacele autoridicatoare, este important ca muncitorii sa se urce in cosul nacelei sau sa-l paraseasca doar cand nacela este adunata si nu cand este ridicata la inaltime. Exceptie fac situatiile cand este vorba despre operatiuni de salvare la inaltime sau cand nu exista alta solutie. In astfel de situatii este necesara sa se faca o evaluare de risc.
3. Pozitionarea nacelei langa utilaje sau alte vehicule
Deserori nacelele autoridicatoare sunt pozitionate in imediata proximitate a altor utilaje sau echipamente sau chiar langa autoturisme si autoutilitare. O coliziune intre o nacela ridicatoare si o macara sau orice alt utilaj de constructii poate fi catastrofala. Din aceste considerente, eliminati pe cat posibil traficul de langa nacelele de ridicare atat timp cat ele se afla in pozitia de lucru. Verificati zona de amplasare a nacelei pentru a putea exclude pe cat posibil posibilitatea de coliziune dintre nacele si camioane sau alte vehicule.
4. Defectiuni la partea mecanica, hidraulica sau electrica
Pentru evitarea accidentelor cauzate de defectiuni de orice fel, orice nacela care se afla in exploatare trebuie verificata si inspectata periodic, facand parte dintr-un program strict de mentenanta si intretinere. De regula intervalele de verificare sunt stabilite de autoritati si sunt fixate in functie de tipul de utilaj si de varsta echipamentului de ridicare.
Verificarea nacelei include:
- Inspectare inainte de folosire
- Inspectie la 3 sau 6 luni
- Verificare anuala a nacelei
Toate verificarile trebuie efectuate de catre personal competent care detine instructaj adecvat si experienta pe astfel de nacele autoridicatoare.
- Category: Nacele
- Tags: Tags: nacela, nacela ridicatoare, nacele, nacele ridicatoare