Jun
Cum functioneaza o macara telescopica?
Mareata, impunatoare si puternica. Ce face o macara telescopica sa fie asa de scumpa? Versatilitatea? Dimensiunile compacte? Imbinarea perfecta intre stiinta si tehnica?
Cum functioneaza o macara telescopica?
Macaralele telescopice ajung rapid in locatia in care sunt solicitate si sunt potrivite pentru lucrari variate, de scurta durata, lucrari de ridicare de orice fel, chiar si pentru cazuri speciale. Acestea pot manevra la inaltimi mari de peste 100 metri sarcini care pot depasi chiar si 100 de tone. Avantajul macaralelor telescopice il reprezinta timpul scurt de montaj macara, spatiul redus pe care aceasta il solicita atunci cand este amplasata in pozitia de lucru, personalul redus pe care il solicita pentru a fi echipata si nu in ultimul rand posibilitatea telescoparii bratului cu sarcina agatata in carlig.
Macaraua telescopica poate efectua pana la 4 comenzi deodata, prin electroventile proportionale care sunt ghidate electronic. Astfel se garanteaza o manevrare lina a sarcinii din carlig. Actionarea hidraulica a macaralei se face prin supape electrice.
Bratul telescopic reprezinta punctul forte a unei macarale telescopice, adica este caracteristica principala a unei automacarale. Bratul telescopic este practic o constructie metalica care se poate extinde hidraulic. Acesta este compus din teaca – adica tronsonul principal, urmat de mai multe tronsoane (3-4-5-6) tronsoane intermediare care sunt menite sa intre unul intr-altul. Intreg bratul telescopic este confectionat dintr-un otel special, obtinut dintr-un aliaj special foarte elastic si rezistent. Exista chiar producatori de macarale telescopice mici care au prevazut macarale cu brat telescopic din aluminiu.
Forma ovala a bratului macaralei confera capacitate de ridicare mai mare, intrucat este mult mai usor decat bratele telescopice conventionale, care de obicei au o masa proprie mai mult decat dublu fata de modelele mai recente. Segmentele de brat telescopic culiseaza de obicei pe niste patine din teflon. Sistemul de telescopare a unei macarale telescopice moderne este deosebit de complex, acesta putand fi prin sistem de boltare sau prin cablu. Primul model poate extinde fiecare tronson de brat intr-o anumita ordine, adica unul dupa altul, sporind in acelasi timp capacitatea de ridicare. Al doilea model de telescopare pe lant, permite telescoparea cu sarcina in carlig si extensia tronsoanelor in functie de preferinta macaragiului, insa cu dezavantajul unei diagrame de ridicare mai slabe decat la macaraua care bolteaza fiecare tronson de brat in parte.
Primul segment de telescop al macaralei, numit si teaca, este fixat cu ajutorul a doua bolturi de suprastructura utilajuliui. Acesta va ri fi ridicat cu un cilindru hidraulic, sau in functie de automacara chiar cu doi cilindri. Cilindrul de basculare are menirea de a ridica bratul telescopic pana la un unghi maxi cuprins intre 77 si 83 de grade, in functie de fiecare model de macara mobila in parte. Pentru a putea mari inaltimea de lucru sau raza macaralei, bratele telescopice pot fi extinse cu ajutorul unui brat suprimentar mecanic sau hidraulic. In cazul macaralelor de mare capacitate, pentru prevenirea indoirii si arcuirii excesive a bratului, acesta va fi prevazut cu niste cabluri de ancorare. Totodata acest sistem, numit “Superlift” va oferi si o capacitate de ridicare sporita, in anumite cazuri sporind capacitatea de ridicare a macaralei cu pana la 48%.
- Category: Macarale
- Tags: Tags: inchiriere macarale, inchirieri macarale, macara, macara telescopica, macarale telescopice
leave a comment here