Jun
Este complicata munca unui operator de nacela?
Nacelele si platformele autoridicatoare sunt utilaje speciale. Folosirea si manevrarea acestora se fac doar in anumite conditii – unele dintre acestea fiind tinand de dispozitii legale. Inca nu se poate vorbi la noi in tara despre o „autorizatie de manevrant sau operator nacela” la fel cum se vorbeste despre „ autorizatie de macaragiu”, insa clar – lucrurile se indreapta intr-acolo. Anumite reguli trebuie tinute strict in manevrarea nacelelor autoridicatoare:
- Personalul manevrant trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani.
- Operatorul nacelei hidraulice trebuie sa fi fost instruit cu privire la modul de operare si trebuie sa faca dovada ca este capabil sa manevreze astfel de echipamente.
Responsabila de respectarea acestui set de reguli este societatea comerciala care utilizeaza nacela. Atentie: Instruirea deserventului de nacela nu corespunde cu prezentarea utilajului. In cadrul prezentarii nacelei – acestuia i se vor prezenta lucruri de genul cum se face mententanta la utilaj, anumite reparatii usoare, etc.
In cadrul unui instructaj specific, manevrantului i se vor prezenta riscurile in lucrul cu nacela, punandu-se accent mai putin pe partea tehnica, dar mai mult pe evitarea pericolelor in lucru la inaltime. Personalul instruit va fi atentionat cu privire la comportamentul pe care trebuie sa il dovedeasca in anumite situatii. In cadrul instructajului specific se va pune accent pe responsabilizarea muncitorilor. Recomandabil este ca aceste instructaje sa fie facute periodic cu fiecare muncitor care utilizeaza platforma de ridicare, iar instructajul se va face de catre operatorul RSVTI in stransa colaborare cu personalul responsabil de Protectia Muncii. Acestia au obligatia sa verifice insusirea de cunostinte a personaului instruit, si sa se asigure ca instructiunile au fost pe deplin intelese.
Deserventul nacelei va sti dupa instructaj urmatoarele reguli si le va aplica intocmai:
– Este interzisa depasirea sarcinii maxime de ridicare
– Manevrarea nacelelor se va face doar de la panoul de comanda de pe nacela sau din cos – de la telecomanda. Este interzisa manevrarea nacelei de la blocul hidraulic.
– Accesul in cosul nacelei se face doar prin usa de acces – niciodata cu catarare pe brat
– Manevrantul isi va concentra intotdeauna atentia ca la toate comenzile nacelei sa evite ranirea sa si a celorlalti muncitori de pe santier.
– Este interzisa stationarea in raza de lucru a nacelei.
– Nacelele deplasabile se vor misca cu bratul ridicat, doar in conditiile impuse de catre fiecare producator de nacela in parte – cu atentia sporita asupra starii suprafetei de rulare.
– Este interzisa provocarea balansului intentionat
– Este interzisa anularea sau scurt – circuitarea senzorilor nacelei
In cazul lucrului de pe nacela in apropierea liniilor de inalta tensiune – deserventul are urmatoarele obligatii:
– Nacela expusa langa liniile de curent trebuie neaparat sa fie izolata – cosul izolat + telecomanda + accesorii nacela.
– izolarea solului – impamantare
– Izolatia pentru tensiunea nomilasa sa fie masurata la minim 1000V
– este interzisa deteriorarea izolatorilor in orice mod
– este interzisa apropierea diferitelor parti neizolate ale nacelei de linii alimentate cu energie electrica.
– manevrantul are obligatia de a verifica periodic izolatiile nacelei
Regulile de operare nacele certifica complexitatea in lucru cu nacele – punand accent ca personalul din conducerea societatii sa faca selectia intre muncitorii care au capacitatile mentale necesare operarii nacelelor la inaltime. Se va tine cont ca munca de operator nacela sa fie prestata doar de catre personal autorizat si competent.
- Category: Nacele
- Tags: Tags: deservent nacela, manevrant nacela, muncitor nacela, nacelist, operator nacela
leave a comment here