May
nacele si platforme autoridicatoare, diverse generalitati
Descriere nacele autoridicatoare, prezentare diferite tipuri de nacela.
Ce este o nacela?
O nacela este o platforma ajustabila pe inaltime, cu ajutorul careia se pot ridica muncitorii impreuna cu sculele aferente pentru a putea efectua anumite lucrari la inaltime. Diferenta intre schela si nacela o reprezinta faptul ca nacelele sunt deplasabile si nu sunt extensibile modular la fel ca schelele. Nacela poate avea propriul sistem de propulsie – (nacela prevazuta cu motor si sasiu) sau poate fi montata pe un autosasiu. Exista nacele care nu sunt prevazute cu autopropulsie, acestea se pot impinge sau trage manual, sau pot fi montate pe sasiu tip remorca – in cazul acesta vorbim despre nacele tractate.
Caracteristici nacele pentru constructii:
Platforma nacelei autoridicatoare trebuie sa fie construita in asa fel, incat persoanele si obiectele aflate in aceasta sa fie protejate – sa fie eliminat riscul de cadere. Platfroma trebuie sa fie inconjurata 360 de grade – in intregime de balustrade, iar podeaua platformei nu are voie sa fie prevazuta cu gauri.
Reglarea platformei pe inaltime se poate efectua prin diferite metode: Nacele de tip foarfeca si nacele verticale se ridica deasupra centrului lor de greutate, doar pe verticala. Nacelele telescopice sunt prevazute cu un brat care poate fi rotit la inaltime si care se poate extinde sau extrage. Exista nacele care au bratul impaturit cand sunt in pozitie de repaus. Aceste nacele sunt mai flexibile, putand sa ajunga in puncte si unghiuri unde nu s-ar putea avea acces cu nacela foarfeca sau cu cea cu brat vertical. Datorita bratului extensibil, se poate trece peste obstacole care pot fi la nivelul solului sau pot fi chiar suspendate. Aceste obstacole pot fi ocolite foarte usor cu o nacela telescopica sau articuulata.
Clasificare nacele
Pentru lucru in exterior se utilizeaza in general nacele cu brat telescopic – articulat, care de regula sunt montate pe camion sau pe remorci. Nacelele pe autosasiu dau dovada de mobilitate maxima. Ele pot fi montate pe sasiu 4×4 – cu tractiune integrala – putand intra pe teren necompactat, iar motorul auto-sasiului va alimenta instalatia hidraulica a nacelei. Aceste nacele pot avea caracteristici impresionante, ajungand pana la inaltimi de 75 de metri, cu lungimi de brat de pana la 38 m, si in acelasi timp putand ridica pana la 650 de kg in cos. In aceste cazuri, aceste nacele gigant sunt montate pe camioane mari care au masa proprie de pana la 26 tone. Nacelele mai mici sunt montate pe sasiuri mai mici.
Exista nacele care nu sunt montate pe camion daca care se pot deplasa intrucat sunt echipate cu un sistem propriu autopropulsant – ele pot avea fie un motor diesel, motor otto sau motor electric. Aceste nacele insa nu se pot deplasa distante lungi dintr-o data, iar pentru mutarea acestora de la o lucrare la alta se apeleaza la un camion pentru transport utilaje – trailer.
Parametrii tehnici mentionati mai sus ale nacelelor pe autosasiu (numita si nacela PRB) nu se pot atinge cu nacelele tractabile, acest lucru nu este necesar. Nacelele tractate, in majoritatea cazurilor au un sistem de autopropulsie pentru manevrele de ridicare si invartire. Nu in fiecare situatie au nevoie de sursa de curent 230V pe santier. Nacelele remorcabile sunt prevazute in multe cazuri cu acumulatori puternici – la fel cum sunt echipate stivuitoarele electrice. Nacela tractabila se foloseste de preferinta in exterior. Acestea sunt concepute spre a fi folosite pe strazi, cai de acces, teren variat sau chiar pe santiere de constructii.
Fiecare aplicatie necesita alt tip de nacela
Atat nacelele foarfeca cat si nacelele verticale pot efectua doar manevra de ridicare a platformei pe verticala. Asadar, aceste nacele se pozitioneaza in imediata apropiere a pozitiei de lucru. Acestea se folosesc de preferinta la interior, cum ar fi fabrici si uzine, sali de evenimente, magazine, Mall-uri. Nacelele electrice tip foarfeca sunt cu autopropulsie, insa rotile acestora au diametru redus – acest lucru facand posibila deplasarea doar pe suprafete netede si tari. Acest tip de nacela se poate ridica pana la aproape 30 de metri. Intrucat manevra de ridicare are loc direct peste centrul de greutate al utilajuliui, constructia nacelei trebuie sa contrabalanseze ridicarea. Tronsoanele de brat tip ansamblate in model acordeon sau foarfeca vor avea un efect de parghie, rezultand o capacitate de ridicare sarcini mai grele decat pot oferi nacelele telescopice sau chiar articulate. Platfromele nacelelor foarfeca sunt mai mari – acestea permitand accesul mai multor persoane si implicit a mai multor materiale de constructii sau scule.
Instalatia hidraulica se va ridica sau deplasa fie motorizata diesel sau cu motor pe benzina, sau cu ajutorul bateriilor de tractiune. Pentru pardoseli pretentioase se folosesc nacele care sunt prevazute cu roti nemarcante. Astfel se evita murdarirea podelei cu urme de cauciuc – urme ce se lasa indepartate intr-un timp foarte indelungat si cu efort mare.
Nacela pe senile este un tip de nacela special. Lantul nu este destinat pentru functia de ridicare ci pentru manevra de deplasare. Aceste nacele sunt extrem de usor manevrabile, ele necesitand un unghi de intoarcere foarte mic, practic putand fi intoarse pe loc. Aceste nacele sunt preferate sa fie amplasate in locuri greu accesibile. Deasemenea, nacela tractabila are avantajul ca greutatea proprie este distribuita pe intregul lant de senile, marind astfel suprafata pe care calca – in comparatie cu nacela pe roti. Asadar, pe suprafete care au impusa greutate minima ca si apasare, nacela spider sau nacela pe senile este utilajul ideal.
Toate tipurile de nacele au prevazute stabilizatori mici in josul sasiului care stabilizeaa nacela cand se ridica, sau care au rolul de a impiedica rasturnarea nacelei cand aceasta se supraincarca. La nacele mai mici, stabilizatorii se extrag manual si se echilibreaza simplu. La nacelele mai moderne sau mai mari, stabilizatorii se vor cobora automat intrucat sunt sub comanda hidraulica. In cazul nacelelor in care calele iasa in lateral, se va urmari ca in pozitia de lucru, rotile sau senila nacelei sa fie suspendate in aer, astfel incat nacela sa apese cu toata greutatea proprie pe toate 4 calele. In acest fel, nacela asigura stabilitate maxima in lucru la inaltime. In cazul nacelelor PRB cu inaltime mai mare de lucru, este recomandata asezarea stabilizatorilor pe placi din teflon, lemn sau metal pentru a mari suprafata pe care acestia apasa pe sol.
- Category: Nacele
- Tags: Tags: nacela, nacela de vanzare, nacele, nacele de vanzare, vanzare nacela, vanzari nacele